• White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon

© 2018  Stolon Studio  |  Unit G, Willow House, Dragonfly Place, London SE4 2FJ

GRAND DESIGNS

Barn House

Set in the base of a former gravel pit, this build has a corrugated-steel roof and cladding, with aluminium windows, all of which combine to make the house look like a traditional Herefordshire barn from the road.

The modular-style, black barn home is hunkered down within a cutting, reducing its visual impact.

 

Built on the site of homeowner Stephanie’s grandparents’ farm, the house is the culmination of Stephanie’s 20-year quest to return to live in a place she’s loved since her childhood.

  • Location: Leominster, Herefordshire

  • Grand Designers: Stephanie and Alex Wilson

  • Type of property: Contemporary barn-style home

  • Bedrooms: 3

  • Bathrooms: 3

  • Size: 198sqm

  • Budget: £250,000 

  • Plot cost: £200,000

  • Architect: Stolon Studios

"Stolon Studio has been amazing in taking our initial and vague ideas of the type of house we wanted to live in and turning those ideas into the most amazing house we could have ever imagined we would live in. So amazing that we have been featured on Grand Designs 2018 series.  They designed and planned everything, pushing us out of our comfort zone with some materials and ideas, but guiding us through why and how these would work, and look amazing. And boy did they get it right!

 

"They designed an amazing and striking exterior, together with an interior that complimented the exterior - flowing from inside to out, giving continuity to the whole house design.  They kept us on budget, knowing the best place to source materials and products from and they even designed and made some of the interior designer items too.  They really are the whole package when it comes to designing your dream home. We couldn't recommend them enough!"

Steph, Alex, Olly and Lydia Wilson

Stolon were approached in 2015 by Stephanie, a childhood friend who had long dreamt to live on the land belonging to her late grandfather. With a vision focussed on the place and land rather than the architecture, a radical design was needed to fully realise her ideal within budget.

 

After presenting preliminary sketches to planning to certify that a new, timber frame design would be favourable, Stolon took on the commission in the summer of 2016 after a strong response to the outlined proposal.

 

Stolon acted as both architect and project manager, ensuring that a high level of care and control was consistent throughout the build which was only strengthened by such a strong relationship with the client. 

This relationship, one that stretches back decades, is arguably why such a strong sense of place has been created. The main aim of the design was to make it of its place and personal to the client and their family. The design needed to feel comfortable in its place, whilst still being aspirational, efficient and elegant.

 

Despite the limited budget, the framing of views with meticulous care creates a strong connection to the surrounding area. From inside, every window is like a painting – portrait, landscape, panorama, small vignette - carefully designed to frame the view of sky, rolling fields, wildflowers or rock.

The connection between indoor and outdoor is just as evident at night, as those same windows offering framed views outward create a composition of different internal worlds - the kitchen counter, the entrance hall screen and sculptural light, lofty bathroom, soaring climbing wall and the sumptuous master bedroom.

 

The trust between the client and architect also enabled the exploration of some of our product designs to enhance the house- the sculptural light in the entrance hallway and playful 'looplegs' being contemporary reinventions of familiar products.

Featured on Grand Designs - Series 19, Episode 4